בישראל נהוגה שיטת מיסוי פרוגרסיבי, כלומר ישנן מדרגות מס בהן שיעור המס עולה ככל ששיעור ההכנסה שלכם עולה. בנוסף קיימת שיטה של נקודות זיכוי המפחיתות את חבות המס. לכל תושב זכות ל 2.25 נקודות זיכוי אך ישנן נקודות נוספות התלויות במצב האישי. הבעיה מתחילה כאשר אדם עובד ביותר משני מקומות עבודה – במקרה זה במקום העבודה הראשון יגבה מס לפי מדרגות המס התואמת את רמת ההכנסה. אך חוקי המס מחייבים את המעסיק השני לגבות את שיעור המס המקסימלי אשר עומד היום על 50%. כך יוצא שאתם משלמים סכומי מס עצומים הפוגעים בכדאיות המשרה השנייה.
לדוגמה אם השכר החודשי שלכם בעבודה הראשונה עומד על 7500 ש“ח, תידרשו לשלם 14% מס. ואם השכר בעבודה השנייה עומד על 6000 ש“ח, למרות שאתם במדרגת מס של 10%, אתם תידרשו לשלם 50%. זהו הבדל עצום.
המטרה של תיאום מס היא להפחית את שיעור המס באותם המקרים בהם אתם עובדים בשני מקומות עבודה. מי שעושה תיאום מס יוכל לשלם בשוטף את מדרגת המס הנכונה ולא לחכות לסוף השנה על מנת לדרוש החזרי מס.
תיאום מס מתאים גם למקרים אחרים , כמו למשל מקרים בהם ישנו שינוי בנקודות הזיכוי שלכם או שלא הייתה לכם הכנסה בחלק מחודשי השנה.
החידוש המשמעותי בתחום הוא שכיום ניתן לעשות תיאום מס אונליין באמצעות האינטרנט, דבר המייעל את התהליך וחוסך לכם את הביקור אצל פקיד השומה.
איך עושים תיאום מס
תיאום מס הוא אינו הליך מורכב, למרות שישנם אנשים הנרתעים מבירוקרטיה וטפסים ומעדיפים להפקיד בידי מישהו חיצוני את המשימה. תיאום מס דורש מילוי טופס של מס ההכנסה (טופס 116). בטופס זה אתם מדווחים על כך שאתם עובדים בשתי עבודות. כמובן שיש לצרף את תלושי השכר.
אם לא תעשו זאת פשוט תשלמו את ברירת המחדל של 50% מס עבור העבודה השנייה. לכן חשוב לעשות תיאום מס בתחילת העסקתכם בעבודה שנייה או בתחילת שנת המס.
ניתן לעשות את תיאום המס ישירות באתר האינטרנט של רשות המסים. יש למלא שם טופס מיוחד. בסיום מילוי הטופס תקבלו אישור ניכוי מס במקור אותו יש למסור לשני המעסיקים. האישור שתנפיקו תקף רק לאותה שנת מס.
לא בכל מקרה ניתן לעשות את תיאום המס באתר האינטרנט, למשל כאשר ההכנסה השנתית הכוללת חורגת מסכום מסוים (316,536 ש“ח נכון לשנת 2021), עליכם לגשת לפקיד השומה על מנת לבצע את תיאום המס. ישנם גם מקרים חריגים אחרים הדורשים פנייה אל פקיד השומה.
מתי עושים תיאום מס
אם אתם עובדים ביותר ממקום עבודה אחד, אם החלפתם מקום עבודה במהלך השנה או אם אתם מקבלים קצבת פנסיה אך ממשיכים לעבוד כשכירים עליכם להגיש בקשה לתיאום מס.
המועד האידאלי לערוך את תיאום המס הוא מיד בתחילת השנה, או בעת תחילת העבודה במקום העבודה השני. אם לא עשיתם זאת בזמן תשלמו עודפי מס. לא תפסידו את הכסף, תוכלו לעשות זאת גם במועד מאוחר יותר ולקבל החזרי מס. ניתן לקבל החזרי מס עד לששת השנים הקודמות, בתוספת ריבית והצמדה, אך יש לעשות זאת באמצעות הגשת דוח שנתי ולא טופס תיאום מס.
תיאום מס חד פעמי
הגשת בקשה לתיאום מס תקפה אך ורק לשנה אחת, במסגרת אותה שנת מס. כלומר מינואר עד דצמבר. בתחילת שנת המס הבאה, במידה ותמשיכו לעבוד בשתי עבודות או תעמדו בקריטריונים אחרים לזכאות, עליכם להגיש בקשה חדשה לתיאום מס.
אל תשכחו גם לעדכן את מצבכם האישי על מנת ליהנות ממלוא נקודות הזיכוי המגיעות לכם
תיאום מס 2 עבודות
תיאום מס לשתי עבודות מפחית באופן משמעותי את תשלום המ שלכם. במקום לשלם על העבודה השנייה את המס המקסימלי, מס ההכנסה יסתכל על סך ההכנסות שלכם משתי העבודות ויקבע עבורכם שיעור התואם למדרגת המס המתאימה. כך תוכלו להפחית את תשלום המס השוטף. זהו יכול להיות חיסכון חודשי ושנתי משמעותי.
להלן דוגמה: ישראל עובד בשתי עבודות, בראשונה הוא מרוויח 7500 ש“ח ובשנייה 6000 ש“ח.
ללא תיאום מס הוא ישלם על העבודה הראשונה מס הכנסה בסך 798.4 ועל העבודה השנייה הוא ישלם 3000 ש“מ מס. סה“כ 3798.4 ש“ח.
עם תיאום מס החישוב משתנה לחלוטין, מס ההכנסה מסתכל על ההכנסה הכוללת שהיא 13,500 ש“ח – מדרגת מס של 20%. סך כל המס שישלם עומד על 1906.6 ש“ח.
במקביל לתיאום מס 2 עבודות כדאי לכם לעשות גם תיאום ביטוח לאומי, הליך שונה אך חשוב. גם בביטוח הלאומי משלמים ביחס לשכר וכך יוצא מצב שבו אתם משלמים סכומים גבוהים. באופן דומה ניתן לבקש מהביטוח הלאומי לחשב את דמי הביטוח יחדיו.